Skip to content

Smartengeld

Smartengeld is de vergoeding van niet in geld uit te drukken schade. Wij leggen de belangrijkste informatie over smartengeld na letselschade uit. Heeft u te maken met letselschade die is ontstaan door een ongeval, bijvoorbeeld een verkeersongeval of bedrijfsongeval, dan kunt u mogelijk smartengeld claimen. De letselschadespecialisten van ATKA Letselschade helpen u graag

Voor meer vragen of advies neem direct contact op via de knop of 085 – 06 06 696 om uw situatie te bespreken met één van onze letselschade specialisten.

Als u recht heeft op een schadevergoeding na een ongeval, dan krijgt u een vergoeding voor de letselschade en smartengeld. Smartengeld is schadevergoeding voor de geleden immateriële schade bij een ongeval, het is een vorm van erkenning voor het leed. Het smartengeld wordt ook wel de emotionele schadevergoeding genoemd. Hieronder valt bijvoorbeeld:

  • Lichamelijke pijn
  • Angst- en paniekaanvallen
  • Littekens
  • Gederfde levensvreugde of verminderde levenslust door een verminderde levenskwaliteit
  • Aantasting in de persoon of lichamelijke integriteit

Wanneer wordt smartengeld betaald?

In artikel 6:96 van het Burgerlijk Wetboek (BW) staat dat alleen op grond van de wet een recht op vergoeding van ander nadeel, zoals immateriële schade, bestaat. In artikel 6:106 BW staat een opsomming van de wettelijke gevallen waarin de aansprakelijke persoon immateriële schade dient te vergoeden. Volgens dit artikel bestaat aanspraak op smartengeld bij letsel, aantasting van de eigen eer of goede naam, aantasting van de eer of goede naam van een overledene of bij een andere aantasting van de persoon. Het slachtoffer van het ongeval heeft recht op een naar billijkheid vast te stellen schadevergoeding. Dit betekent dat rechters een grote mate van vrijheid hebben bij het vaststellen van de hoogte van het smartengeld.

Hoogte smartengeld

De vormen van immateriële schade zijn (vrijwel) onmogelijk om op het eerste oog te meten en in geld uit te drukken. De schade is afhankelijk van verschillende factoren en de meeste factoren komen ook pas na het medische traject naar boven. Het berekenen van smartengeld is een complexe juridische taak. Doordat elke situatie anders is, is het onmogelijk om een standaard bedrag vast te stellen voor de hoogte van het smartengeld bij letselschade. Ook bij een soortgelijk ongeval of letsel worden er over het algemeen verschillende bedragen aan smartengeld toegekend. De reden hiervoor is dat elke situatie anders is. Als u wilt weten of u recht heeft op schadevergoeding en wat de hoogte van dat bedrag zal zijn, kunt u het beste contact opnemen met onze letselschadespecialisten.

De hoogte van het smartengeld hangt af van verschillende factoren:

  • De leeftijd van het slachtoffer.
  • De ernst van het letsel.
  • Is het letsel tijdelijk of blijvend?
  • De hoeveelheid pijn.
  • De gevolgen van het ongeval op het dagelijks leven.
  • Het verloop van het revalidatie- en herstelproces: tijdsduur en lichamelijke en geestelijke inspanning
  • In hoeverre heeft het slachtoffer het leven moeten aanpassen vanwege het letsel?
  • Welke psychische invloed de zichtbare littekens, het letsel en het ongeval hebben.

ANWB smartengeldboek

De ANWB geeft het Smartengeldboek uit, waarin de uitspraken van Nederlandse rechters over smartengeld staan. In deze gids staan voorbeelden van smartengeld en deze zijn ter indicatie. Deze bedragen bieden geen garantie: de hoogte van het smartengeld afhankelijk is van diverse factoren.

Als er letselschade is ontstaan en u een letselschadevergoeding of smartengeld wilt ontvangen, moet u de wederpartij eerst aansprakelijk stellen. De aansprakelijkheid wordt vaak niet direct erkend door de andere partij. De letselschadespecialist van ATKA Letselschade begeleidt u graag en hij zorgt ervoor dat u krijgt waar u recht op heeft. Ons traject start met een intakegesprek, waarin wij uw situatie bespreken en aan u uitleggen hoe wij uw belangen gaan behartigen. Vervolgens inventariseren wij de impact van het letsel. Wij toetsen of u recht heeft op een schadevergoeding of smartengeld.

Het bedrag aan schadevergoeding vanwege de letselschade hangt van veel factoren af. Nadat wij de tegenpartij aansprakelijk hebben gesteld en deze de aansprakelijkheid heeft erkend, berekenen wij de hoogte van de schade en stellen wij de letselschadeclaim op. Deze claim dienen wij vervolgens in bij de tegenpartij. Indien nodig kan onze letselschade advocaat de benodigde ondersteuning bieden tijdens deze procedure.

anwb-smartegeldboek

Vragen?
Neem gerust contact met ons op.

Bezoekadres:
IJburglaan 632 C1
1087 CE Amsterdam

Email: info@atkaletselschade.nl
Telefoon: 085 – 06 06 696

Telefonisch bereikbaar:
maandag – vrijdag | 08:30 – 22:00
zaterdag | 12:00 – 17:00                        zondag  | gesloten

Bel mij

Vul uw gegevens in als u contact wilt met een letselschade-expert van Atka Letselschade.

Bel Mij

Vul uw gegevens in als u contact wilt met een letselschade-expert van Atka Letselschade.

Bezoekadres:
IJburglaan 632 C1
1087 CE Amsterdam

Email: info@atkaletselschade.nl
Telefoon: 085 – 06 06 696

Telefonisch bereikbaar:
maandag – vrijdag | 08:30 – 22:00
zaterdag | 12:00 – 17:00

Stel je vraag!
1
Hallo, hoe kan ik je van dienst zijn?