Aansprakelijkheid bij Letselschade
Letselschade is de lichamelijke en geestelijke schade die ontstaat als een persoon bij een ongeval betrokken is geweest. Dit kan gaan om een verkeersongeval, arbeidsongeval, medische fout of misdrijf. Als u letselschade heeft opgelopen door toedoen van een ander kan het zijn dat u recht heeft op een schadevergoeding en smartengeld. Als u letselschade heeft opgelopen is het raadzaam om juridisch advies in te winnen over uw situatie. De letselschadespecialisten van ATKA Letselschade informeren u graag over uw situatie en het recht op schadevergoeding. Wij hechten veel waarde aan een persoonlijke benadering en wij begeleiden u tijdens het hele proces. Bij ons heeft u direct contact met uw letselschade behandelaar.
Voor meer vragen of advies neem direct contact op via de knop of 085 – 06 06 696 om uw situatie te bespreken met één van onze letselschade specialisten.
Nederlands aansprakelijkheids recht
Het Nederlandse recht kent grofweg twee vormen van aansprakelijkheid, dat zijn de contractuele- en wettelijke aansprakelijkheid. Onder de wettelijke aansprakelijkheid vallen veel soorten schade, zoals de risicoaansprakelijkheid, schuldaansprakelijkheid, productaansprakelijkheid, kwalitatieve aansprakelijkheid en verkeersaansprakelijkheid
Contractuele aansprakelijkheid
Contractuele aansprakelijkheid is de aansprakelijkheid die voortvloeit uit een overeenkomst. Als twee partijen een afspraak maken, mondeling of schriftelijk, dan zijn zij verplicht om hun afspraken na te komen. De partij die zijn verplichtingen uit het contract niet nakomt, is aansprakelijk voor de schade die daardoor is ontstaan. Er is ook sprake van het niet nakomen van een afspraak als de afspraak niet op tijd, niet helemaal of niet goed wordt nagekomen. Deze partij is in beginsel aansprakelijk voor de schade die is ontstaan.
Het vorderen van een schadevergoeding kan bij de contractuele aansprakelijkheid vaak pas nadat de wederpartij de kans heeft gekregen om alsnog, binnen een redelijke termijn, de afspraken volledig na te komen. Dit is de ingebrekestelling. Komt de wederpartij de afspraak dan nog steeds niet na, dan heeft de partij recht op een schadevergoeding.
De uitzondering op de hoofdregel is als de partij die de overeenkomst niet nakwam hier een goede reden voor had: de schade kan hem niet worden toegerekend. Dit staat in artikel 6:75 van het Burgerlijk Wetboek. Hierbij gaat het meestal op overmacht.
De Raad is een onafhankelijke en overkoepelende organisatie en bestaat uit partijen die betrokken zijn bij de behandeling van letselschadezaken. ATKA Letselschade volgt de richtlijnen die zijn opgesteld door de Raad.
Wettelijke aansprakelijkheid
Wettelijke aansprakelijkheid is de aansprakelijkheid die voortvloeit uit de wet: in de wet staat dat je in die situatie aansprakelijk bent voor de schade. Hierbij kan het gaan om schuldaansprakelijkheid, de schade is door jouw eigen toedoen ontstaan, of het gaat om de verantwoordelijkheid voor de schade, de risicoaansprakelijkheid. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om ouders die verantwoordelijk zijn voor de schade die is ontstaan door toedoen van hun kind of huisdier. Je hebt dan zelf geen directe schuld aan de schade, maar moet de schade wel vergoeden.