Skip to content

Materiële en immateriële schade

Het slachtoffer van een ongeval heeft recht op schadevergoeding als een andere partij aansprakelijk is voor het ongeval, bijvoorbeeld een verkeers- of bedrijfsongeval. Hij krijgt een vergoeding voor de letselschade en voor de emotionele schade, het smartengeld. Wij leggen uit wat materiële schade en immateriële schade is en hoe het recht op schadevergoeding wordt vastgesteld. Heeft u te maken met letselschade die is ontstaan door een ongeval, dan kunt u de schade mogelijk claimen.

Voor meer vragen of advies neem direct contact op via de knop of 085 – 06 06 696 om uw situatie te bespreken met één van onze letselschade specialisten.

Materiële schade

Materiële schade is de schade die kan worden uitgedrukt in geld. Bijvoorbeeld de schade aan een auto of fiets na een verkeersongeval en de schade aan de kleding of bril die het slachtoffer droeg. De materiële schade is niet alleen een schadevergoeding voor de fysieke schade die tijdens het ongeval is ontstaan. Ook alle andere vormen van schade die zijn uit te drukken in geld vallen eronder. Een aantal hiervan komen ook terug in de richtlijnen van De Letselschade Raad. Wel moet het gaan om kosten die gemaakt worden vanwege het ongeval, bijvoorbeeld:

  • ziekenhuiskosten,
  • kosten voor huishoudelijke hulp,
  • gederfde inkomsten,
  • kosten voor het aanpassen van de woning,
  • hogere premies,
  • reiskosten bijv van en naar het ziekenhuis,
  • verlies aan verdienvermogen,
  • studievertraging,
  • verminderde zelfwerkzaamheid,
  • noodzakelijke hulp, en
  • de kosten die gemoeid gaan met het berekenen en verhalen van de schade.
pnghost_iphone-6s-broken-screen-iphone-5c-computer-telephone-cracked-phone

Immateriële schade

Niet alle schade die een slachtoffer lijdt is in geld uit te drukken. Schade die niet in geld is uit te drukken valt onder immateriële schade. Dit wordt ook wel smartengeld of de emotionele schadevergoeding genoemd. Bij immateriële schade gaat het onder andere om de geleden pijn, psychische klachten, angst, trauma’s, gederfd levensgenot en schokschade.

Het kan lastig zijn immateriële schade in geld uit te drukken, omdat er geen specifieke geldelijke kosten mee gepaard gaan. Desondanks heeft het slachtoffer ook recht op vergoeding van de immateriële schade. Om de hoogte van deze immateriële schade te kunnen berekenen, houdt de rechter rekening met een aantal factoren. Er wordt naar de persoonlijke situatie van het slachtoffer en naar eerdere letselschadezaken gekeken. De ernst van het ongeval en de ernst van het letsel, de klachten die het slachtoffer ondervindt en het herstelproces spelen een rol in het bepalen van de hoogte van de vergoeding. Daarnaast kan ook de leeftijd van het slachtoffer een rol spelen. Het is bijvoorbeeld denkbaar dat een slachtoffer van 16 jaar die blijvend gehandicapt is geworden vanwege het ongeval, meer last heeft van gederfd levensgenot dan een persoon van 95 jaar. Er zijn geen vaste bedragen voor immateriële schade, omdat ieder ongeval anders is.

ANWB smartengeldboek

Er wordt bij het bepalen van de hoogte van het smartengeld onder andere naar eerdere letselschadezaken gekeken. In het ANWB smartengeldboek staan deze zaken met het toegekende bedrag en de indexering. De uitspraken zijn gecategoriseerd op het soort letsel dat is opgelopen, waaronder een whiplash, letsel aan de armen en hoofdletsel.

Als u materiële en immateriële schade heeft opgelopen door bijvoorbeeld een bedrijfsongeval, dan kunt u een schadevergoeding claimen. Het bedrag dat u aan schadevergoeding ontvangt vanwege de letselschade hangt van veel factoren af. De wederpartij erkent de aansprakelijkheid meestal niet direct. Onze letselschadespecialist heeft ervaring met het aansprakelijk stellen van de andere partij en helpt u hier graag bij. Nadat wij de tegenpartij aansprakelijk hebben gesteld en deze de aansprakelijkheid heeft erkend, berekenen wij de hoogte van de schade en stellen wij de letselschadeclaim op. Deze claim dienen wij vervolgens in bij de tegenpartij. Indien nodig kan onze letselschade advocaat de benodigde ondersteuning bieden tijdens deze procedure

Vragen?
Neem gerust contact met ons op.

Bezoekadres:
IJburglaan 632 C1
1087 CE Amsterdam

Email: info@atkaletselschade.nl
Telefoon: 085 – 06 06 696

Telefonisch bereikbaar:
maandag – vrijdag | 08:30 – 22:00
zaterdag | 12:00 – 17:00                        zondag  | gesloten

Bel mij

Vul uw gegevens in als u contact wilt met een letselschade-expert van Atka Letselschade.

Bel Mij

Vul uw gegevens in als u contact wilt met een letselschade-expert van Atka Letselschade.

Bezoekadres:
IJburglaan 632 C1
1087 CE Amsterdam

Email: info@atkaletselschade.nl
Telefoon: 085 – 06 06 696

Telefonisch bereikbaar:
maandag – vrijdag | 08:30 – 22:00
zaterdag | 12:00 – 17:00

Stel je vraag!
1
Hallo, hoe kan ik je van dienst zijn?